Мнозинството от ползвателите на Twitter са на средна възраст

От Юри Иванов • Apr 13th, 2009 • Категория: Новини

Въпреки че на пръв поглед Twitter изглежда олицетворение на младежката култура, се оказа, че основните му потребители са хора на средна възраст, съобщава Таймс. Именно по-възрастните ползватели на тази относително непозната в България социална мрежа, като актьора Стивън Фрай, скандалния водещ Джонатан Рос и съпругата на британския министър-председател Сара Браун, стоят в основата на нейната популярност.

В допълнение, според едно ново проучване, вероятността човек на възраст от 45 до 54 години да посети Twitter е с 36% по-голяма от средната. Мнозинството от десетте милиона ползватели на сайта всъщност са над 35 годишни.

Twitter е социална мрежа, потребителите на която публикуват кратки съобщения – така наречените tweets – с дължина до 140 знака през интернет или през мобилните си телефони (като по този начин всеки от тях разполага със своеобразен микроблог). Сайтът се радва на голямо внимание от страна на известни хора по целия свят. Така например по време на кандидатпрезидентската надпревара в САЩ през миналата година Барак Обама използва възможностите му, за да се обръща направо към стотици хиляди свои последователи*.

Другите социални мрежи, като Facebook и MySpace, също увеличават броя на по-възрастните си ползватели през последните месеци, коментира Таймс. Twitter, обаче, е значително по-лесен за използване и по-ненатрапчив от тях.

***

* В случая терминът се отнася до хората, които получават съобщенията, написани от даден човек в Twitter – т.нар. followers.  

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов