Китай „постепенно се възстановява” от икономическата криза

От Юри Иванов • Apr 13th, 2009 • Категория: Новини

Пекин, 13 април

Китайската икономика демонстрира знаци на възстановяване от глобалната финансова криза, заяви министър-председателят на страната Вън Цзябао, цитиран от Би Би Си. Той уточни, че икономиката показва „някои положителни промени”, но все още е изправена пред „много големи трудности”. Това се случва, след като правителството му стартира четвърти поред план за стимулиране на стопанската дейност – този път на стойност от приблизително 585 милиарда долара.

Вън Цзябао заяви, че е готов да похарчи и още, ако това ще помогне за въстановяването на пострадалите отрасли.

Въпреки проблемите, пред които е изправена китайската икономика – третата по големина в света – се предвижда тя да постигне растеж от 5% тази година. Тези очаквания се различават значително от предвижданията за останалите развити държави, където прогнозите са за намаляване на икономическата активност и производството.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов