Франция е на път да приеме закон, който ще ограничава достъпа до интернет на нелегалните даунлоудъри

От Юри Иванов • Apr 9th, 2009 • Категория: Новини

Париж, 09 април

Във Франция всеки, който даунлоудва музика и филми без да плаща, ще бъде изправен пред забраната да ползва интернет за период до една година, съобщава Таймс. Наказанието е част от оспорван законопроект, който предстои да бъде приет от френския парламент днес. Зад него, освен президентът Саркози, са музикалната индустрия и Холивуд. Мениджърът на U2 Пол Макгинес заяви, че законът дава пример в борбата с пиратството.

Критиците, сред които са защитниците на гражданските права и част от артистичното общество, обаче, заклеймяват мярката като нарушение на свободата, което няма да изиграе очакваната роля. Законът ще наказва хора, чийто интернет се ползва от децата или служителите им, или от напълно непознати, възползвали се от техния wi-fi, твърдят в една интернет група.

Във вторник протеста си срещу срещу предложението изразиха филмови режисьори и актьори (включително Катрин Деньов и Виктория Абрил). Социалистическата опозиция също планира да се противопостави на закона – в Конституционния съд.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов