С 22 мегавата е спаднало потреблението на електричество в София по време на „Часът на Земята”

От Юри Иванов • Apr 1st, 2009 • Категория: Новини

София, 01 Април

По данни, предоставени от ЧЕЗ България, консумацията на електричество в София по време на „Часът на Земята” на 28 март е спаднала с около 22 мегавата, съобщава сайтът на WWF България. Това намаление е еквивалентно на угасването на приблизително 370 хиляди електрически крушки по 60 вата, което отговаря на между 60 и 90 хиляди домакинства (или 180-270 хиляди души).

За да разсеем съмненията, целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а да се обърне внимание на промените в климата и да бъде започнат дебат по проблема. В тази връзка според представително проучване на общественото мнение от есента на 2008 г., над 12 процента от българите смятат, че климатичните промени са сериозен проблем пред българската природа.

На национално ниво в „Часът на Земята” взеха участие 42 български града, които угасиха осветлението на известни забележителности. Броят на населените места по света, включили се в инициативата, е повече от 4 000 (като те са разположени в поне 88 държави).

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов