„Под игото” от Иван Вазов е любимият роман на българите

От Юри Иванов • Mar 23rd, 2009 • Категория: Новини

София, 23 март

С двучасово живо предаване снощи приключи кампанията на Българската национална телевизия „Голямото четене”. Тя беше спечелена от „Под игото” на Иван Вазов. Второто място, за огромно мое неудоволствие, зае недоразумението „Време разделно” на Антон Дончев; трети е „Тютюн” от Димитър Димов; четвърти „Железният светилник” от Димитър Талев.

Както виждаш, патриотизмът логично си каза думата при последното гласуване. Най-добре класираният небългарски роман беше „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери, който зае едва пето място. „Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков финишира на шеста позиция.

Кампанията „Голямото четене” започна на 5 октомври миналата година. На 21 декември приключи началната й фаза и бяха обявени 12-те романа финалисти, за които зрителите продължиха да гласуват до вчера.  

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов