Барак Обама предложи „ново начало” на Иран в изненадващо видеообръщение

От Юри Иванов • Mar 20th, 2009 • Категория: Новини

Вашингтон, 20 март

Днес американският президент Барак Обама предложи едно „ново начало” в дипломатическите отношения между САЩ и Иран, което да сложи край на десетилетията на омраза и недоверие между двете държави. Той направи това във видеообръщение по случай иранската нова година, което беше излъчено от няколко близкоизточни телевизионни мрежи. Обама заяви, че иска да говори „направо с народа и ръководителите на Иран” и ги увери, че искрено желае установяването на „конструктивни отношения” с ислямската република.

„Моето правителство е ангажирано с дипломация, която да обхване всички проблеми между нас”, каза президентът и добави, че Техеран трябва да използва „истинското си величие” за съзидание, а не за разрушение. „Вие имате правото (да заемете мястото си в света), но това право идва с истински отговорности и това място не може да бъде заето с оръжие, а с мирни действия”.

Отговорът на Иран на посланието на Обама беше хладен, съобщи Таймс. Съветник на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад приветства думите на американския държавен глава, но допълни, че страната му желае да види истинска промяна в политиката на САЩ. Той изреди списък с „провинения”, които Обама следва да признае и да се опита да поправи – включително участието на ЦРУ в преврата от 1953 г. и американската подкрепа за Саддам Хюсеин по време на войната между Иран и Ирак преди две десетилетия.

Европейските ръководители се изказаха положително за посланието. Върховният представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана каза: „Смятам, че то е изключително конструктивно. Надявам се с него да се отвори нова глава в отношенията с Техеран”.

Видеото с посланието на Обама – тук.

Tagged as: , ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов