Гражданска инициатива с идеална цел

От Виктор Владев • Mar 19th, 2009 • Категория: Новини

Вчера в зала „Вяра“ на Столичната библиотека се състоя сбирка на група млади, интелигентни и амбициозни хора с активно гражданско съзнание. Не, това не е секта и не е прикритие за пиянски гуляй. Тази група младежи, към която имам удоволствието да принадлежа, засега няма форма, но определено има съдържание и все по-успешно придобива посока.

Накратко: ние сме хора, които искат да живеят в цивилизовано гражданско общество. Имаме високи критерии към собственото си ниво на гражданско развитие. С нашите знания, умения и прозрения искаме да помогнем на обществото да еволюира до степен, в която знае и упражнява както правата, така и отговорностите си. Искаме да живеем в една неапатична среда. Осъзнаваме, че, след като властта произтича от народа и се упражнява в негово име, именно народът е този, който е най-заинтересован да контролира управленския процес. За тази цел, обаче, този народ има нужда от известни познания, култура и опит. Ще се постараем да му помогнем да ги придобие.

Знам, че всичко това звучи твърде общо и донякъде идеалистично, но с времето тази инициатива ще придобие форма и здравина, и със сериозния си интелектуален потенциал и завидни запаси от скромност ще окаже влияние върху културното израстване на народа, част от който сме всички ние.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев