Чуждестранните инвестиции в Китай намаляха

От Юри Иванов • Mar 19th, 2009 • Категория: Новини

Пекин, 19 март

Чуждестранните инвестиции в Китай през януари и февруари са намалели, след като инвеститорите бяха засегнати от световната финансова криза, съобщи Би Би Си, позовавайки се на официални статистически данни. Обемът на директните инвестиции се оценява на 13,3 милиарда долара (9,5 милиарда евро), което е с 26,2% по-малко, отколкото в същия период миналата година.

Броят на новосъздадените фирми е с 13% по-малък.

Чуждестранните инвестиции, които достигнаха сумата от 92,4 милиарда долара през 2008 г., са един от основните фактори, допринесли за бързия растеж на китайската икономика. Очаква се тяхното намаляване да допринесе за неговото забавяне.

В тази ситуация Пекин обяви намерението си да изпрати повече бизнес мисии в чужбина, които да търсят инвеститори. Китайското правителство съобщи още, че е сключило договори за над 13 милиарда долара с Великобритания, Швейцария, Германия и Испания, след като делегация от 200 бизнесмени и държавни служители посети Европа миналия месец.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов