Започна първото посещение на папата в Африка

От Юри Иванов • Mar 17th, 2009 • Категория: Новини

Йоханесбург, 17 март

Днес папа Бенедикт XVI се отправи на първото си посещение в Африка – една част от света, в която римокатолическата вяра процъфтява, същевременно изправяйки се пред сериозни предизвикателства, съобщи Таймс. Едно от от тях е бързото нарастване на броя на евангелистките църкви през последното десетилетие. Те са финансирани от евангелисти от южните щати, които освен това непрекъснато изпращат десетки млади и енергични мисионери към африканските държави.

Друго предизвикателство пред римокатолическата църква в Африка представлява възраждащият се ислям.

Въпреки че броят на католиците на континента, оценяван на 158 милиона души, е един от най-големите в света, безкомпромисното отношение на Ватикана към СПИН в комбинация с ролята, която изиграха свещениците и монахините в геноцида в Руанда през 1994 г., и очевидната немощ на църквата да се пребори с бедността и мизерията, подкопава привлекателността на римокатолическата вяра в Африка.

Папата заяви, че се надява шестдневната му визита в Камерун и Ангола да донесе надежда на местното население. Мнозина обаче се питат защо изминаха четири години преди той да се отправи към континента, който предшественикът му посети 16 пъти.

Залозите са високи, тъй като се очаква, че през 2025 г. 230 милиона католици – или една шеста от общия им брой – ще населяват Африка. Дори днес африканските държави произвеждат 27,6% от католическите свещеници в световен мащаб, а най-голямата духовна семинария се намира в Нигерия.

Визитата ще бъде последвана от среща на африканските свещеници, която ще се проведе в Рим през октомври.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов