Испания ще премахне последната статуя на генерал Франко на територията си

От Юри Иванов • Mar 16th, 2009 • Категория: Новини

Барселона, 16 март

Последната статуя на генерал Франсиско Франко в Испания ще бъде премахната почти 34 години след смъртта му, съобщи Таймс. Местните власти в Мелиля – един от двата испански анклава в Северна Африка – заявиха, че ще свалят бронзовата статуя на бившия диктатор „в 15-дневен срок”. Тя ще бъде предадена на неназован военен музей.

Властите в Мелиля премахват статуята на Франко, съобразявайки се с разпоредбите на противоречивия Закон за историческата памет, който постановява компенсации за жертвите на Гражданската война от 1936-1939 г. и диктатурата след нея, и за техните роднини. Според разпоредбите на приетия през 2007 г. закон местните власти в Испания трябва да отстранят всички статуи и паметни плочи, отнасящи се до Франко и неговите последователи, и да променят имената на улиците, които се свързват с режима му.

Много доминирани от десните общини, обаче, се съпротивляват на опитите за прилагане на този акт. Властите в Мелиля доскоро отказваха да свалят статуята на генерал Франко с аргумента, че тя е издигната през 1975 г. в знак на уважение към „командващия легиона на Мелиля”, а не към последвалата диктатура.

Миналата година Сантандер премахна последната статуя на Франко, която все още се намираше в континентална Испания, припомня Таймс. Въпреки това навсякъде в страната има пътища, паметни плочи и други монументи, които са свързани с неговото управление. В допълнение твърдолинейните поддръжници на бившия диктатор правят опити да възстановят някои от статуите му, премахнати преди приемането наа Закона за историческата памет. 

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов