Sofia Dance Week започна с красиви светлинни ефекти, но без танци

От Юри Иванов • Sep 22nd, 2008 • Категория: Новини

София, 22 септември

Единственото хубаво нещо, което може да се каже за началото на Sofia Dance Week е, че се случи. Както вероятно си научил, представлението, с което започна най-грандиозното танцово събитие в досегашната история на България, се нарича “От плюс до минус безкрайност” и е плод на творческите усилия на френската трупа CIE 111.

Е, въпросните усилия няма как да бъдат отречени. В така наречения от създателите си “кинетичен театър” видяхме огромно количество светлинни ефекти (които могат да минат за оригинална хрумка, ако например си абориген и никога не си чувал за чудесата на цифровата медия) и не по-малко приятна акробатика. Авторът на настоящата статия, обаче, е убеден, че за да се появи едно представление на мероприятие, носещо гръмкото название “dance week”, то има нужда от още няколко дребни неща. На първо място музика и танц. На второ, някаква, поне минимална, идея.

За съжаление идейността на французите беше на нивото на музиката, която пък въобще я нямаше. Разбира се, снобите вероятно ще спорят, че един час почти напълно несвързани сцени, на фона на звуците на развалена факс-машина (вярвай ми, не се шегувам, даже в рекламата на “От плюс до минус безкрайност” пише, че голяма част от звуците идват от факс!), е класика в модерното изкуство. Сори, копеле! Факсът си е факс и употребата му като музикален инструмент е сигурна рецепта за главоболие.

Между другото, ако се чудиш защо изключих танците от критиката си, причината е, че такива просто нямаше. Чувал ли си за онези заблудени викинги, които тръгнали да превземат Рим, но се загубили и стигнали до някакво село в провинцията? Сега вече знам как са се чувствали.

Същото, обаче, не може да се каже за екзалтираните фенове, които изпратиха трупата с гръмки овации. Чудя се, от куртоазия ли го правим, да не се покажем пред чужденците като прости ли, или традиционно налитаме на шаренко.

Остава ми да се надявам, че до края на “Sofia Dance Week” ще видим, ахм, танци. Иначе можем да продължим добрата практика с дресура на лъвове по време на “Sofia Film Fest”.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов