ООН обсъжда политиката си по отношение на наркотиците във Виена

От Юри Иванов • Mar 11th, 2009 • Категория: Новини

Виена, 11 март

Комисията по наркотични вещества към Организацията на обединените нации се събира във Виена, за да разгледа доколко ефективен е бил контролът върху наркотиците през изминалото десетилетие, съобщи Би Би Си. Освен това конференцията ще изготви рамката на световната политика по отношение на наркотичните вещества през следващите десет години.

Критиците на Комисията твърдят, че политиката й е погрешна и е допринесла за развитието на организираната престъпност, насилието и липсата на стабилност в третия свят. В Офиса на ООН срещу наркотиците и престъпността, обаче, са на друго мнение. Оттам казват, че броят на наркотичнозависимите лица (около 5% от световното население) е останал стабилен през последните няколко години. Въпреки това ръководителят на офиса Антонио Мария Коста призна, че политиката на контрол на наркотиците е довела до нежелателно нарастване на организираната престъпност.

Според доклад на ЕС, представен на конференцията, опитите за ограничаване на проблема с наркотичните вещества през последното десетилетие са претърпели провал.

Би Би Си припомня, че някои европейски и латиноамерикански държави поставят ударение на образованието и лекуването на наркозависимите, вместо на тяхното криминализиране. Русия и САЩ, от друга страна, прилагат традиционния подход към проблема, изпращайки тези хора в затвора.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов