Нова „желязна завеса” ще раздели богатите от бедните държави в ЕС

От Юри Иванов • Mar 2nd, 2009 • Категория: Новини

Брюксел, 02 март

Източноевропейските държави предупредиха вчера, че милиони безработни ще се отправят на запад, след като една нова „желязна завеса” заплашва да раздели богатите от бедните в рамките на ЕС, съобщи Таймс. Двадесет години след падането на Берлинската стена бързото рухване на някои от икономиките в Източна Европа доведе до искането 190 милиона евро да бъдат употребени за ограничаване на кризата. То беше отхвърлено на срещата на върха в Брюксел.

Като алтернатива Гордън Браун поднови предложението си за наливане на огромна сума пари в Международния валутен фонд, който вече подпомогна Унгария и Латвия, и скоро ще получи молба за помощ от Румъния. Британският премиер обаче отказа да уточни откъде ще дойдат парите за фонда.

Унгарският министър-председател Ференц Дюрчани заплаши, че събитията водят към колапс в Източна Европа и създаването на нова „желязна завеса”. „Значителна криза в източноевропейските държави ще предизвика политическо напрежение и вълна от имигранти”, каза той. Дори „10-процентно нарастване на безработицата би довело до появата на най-малко 5 милиона безработни в ЕС”.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов