Започна процесът срещу „другаря Дуч”

От Юри Иванов • Feb 17th, 2009 • Категория: Новини

Пномпен, 17 февруари

Три десетилетия след края на жестокото четиригодишно управление на Червените кхмери в Камбоджа техен представител най-накрая беше изправен пред съда, съобщи Таймс. Обграден от адвокати, пред петимата облечени в червено съдии и групата прокурори застана бившият учител Канк Кек Ю, известен още като „другаря Дуч”. По време на кхмерската диктатура той е директор на затвора „Туол Сленг” – място, което винаги ще символизира ужасите на режима на Пол Пот.

Делото срещу Дуч и делата срещу други четирима ръководители на Червените кхмери, които ще го последват, са от огромно значение за Камбоджа, където лидерите на най-бруталния режим в съвременната история все още не са съдени или наказани. То ще даде шанс на камбоджанците да разберат какво се е случило в страната им преди повече от 30 години и защо толкова много от съгражданите им са загинали.

На предварителното изслушване по делото „Дуч” присъстваха стотици жертви на режима, между които и малцината оцелели от „Туол Сленг”, заедно с чуждестранни дипломати и наблюдатели, и будистки монаси. Изпитият от деветте години, прекарани в затвора, Канк Кек Ю наблюдаваше съдиите напрегнато, но невъзмутимо. Гардът му се смъкна единствено в момента, в който беше обявено, че ще бъде съден за военни престъпления и престъпления против човечността.  

Защитата поиска Дуч да бъде освободен с аргумента, че вече е прекарал в затвора, без да бъде изправен пред съда, много повече от трите години, предвидени в правото на Камбоджа. На това един от оцелелите затворници от „Туол Сленг” реагира яростно: „Искам той да остане там завинаги”.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов