Глобалното затопляне е „подценявано”

От Юри Иванов • Feb 15th, 2009 • Категория: Новини

Чикаго, 15 февруари

Ефектът от глобалното затопляне през следващото столетие ще бъде значително по-суров, отколкото се смяташе досега, предупреди професор Крис Фийлд, цитиран от Би Би Си. Фийлд, който е автор на забележителен доклад за промените в климата от 2007 г., каза, че температурите в бъдеще ще бъдат „отвъд всичко”, което сме предвидили.

Това си изказване професорът направи по време на Американската научна конференция в Чикаго. Той допълни, че според последните данни парниковите емисии в периода 2000-2007 г. са нараснали много по-бързо, отколкото се очакваше. „В общи линии в момента гледаме към бъдещ климат, който е далеч отвъд всичко, на което сме обърнали сериозно внимание” в екологичната си политика, каза още Фийлд. Според него нарастването на въглеродния диоксид е причинено главно от употребата на въглища за производство на електроенергия в Индия и Китай.

Професор Фийлд каза, че влиянието на повишаващата се температура все още не е проучено. Възможно е то да доведе до изсъхване на горите в тропическите райони, повишавайки вероятността те да пострадат от пожари. Освен това нарастването на температурите ще увеличи скоростта на топене на ледовете, което ще доведе до повишаване количеството въглерод в атмосферата.

„Без ефективни мерки промените в климата ще бъдат по-обхватни и трудни за справяне, отколкото смятахме”, предупреди Фийлд.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов