Напитка от кравешка урина ще конкурира „Кока-Кола“ и „Пепси“ в Индия

От Виктор Владев • Feb 12th, 2009 • Категория: Новини

12 февруари, в. „Таймс“

„Пепси“-то не ви дава енергия? Смятате, че ключът към истината не е „Кока-Кола“? Не се притеснявайте – хиндуисткото националистическо движение има отговор за вашите търсения – новата безалкохолна напитка, направена от кравешка урина.

Натуралното питие е в последен етап на разработка от Отдела за защита на кравите към най-голямата и най-стара хиндуистка националистическа организация Ращрия Сваямсевак Сангх (РСС). Началникът на отдела Ом Пракаш разкри, че напитката, която носи звучното име „Гау джал“ (или „кравешка вода“ на санскрит) в момента преминава през лабораторни изпитания и ще излезе на пазара „много скоро, може би до края на годината“.

„Не се безпокойте, тя няма да мирише на урина и ще бъде вкусна“, увери той читателите на „Таймс“. „Нейното УПП* е, че ще бъде много здравословна. Ще бъде различна от газираните напитки и няма да съдържа никакви токсини“.

Новата напитка е поредният опит на РСС, която включва в редиците си осем милиона души, да пречисти Индия от чуждестранното влияние и да популяризира своята идеология „Хиндутва“ (възгледи за начин на живот, основан на духовните принципи на традиционна Индия).

Индийците смятат кравата за свещено животно, а в повечето части на страната убийството на крави е незаконно. Техните изпражнения се използват за гориво и дезинфектант по селата. Кравешка тор и урина също така се консумират при ритуали за „пречистване“ на членове на низшите касти в индийското общество.

Заедно с по-бруталните методи за разпространяване на своята идеология, като убийства на християни и нападения срещу жени в барове, в биографията на РСС фигурират акции, насочени срещу чуждестранни компании. През 1994 г. движението организира национален бойкот на чуждестранни стоки, включително „Кока-Кола“ и „Пепси“.

Двете ободряващи газирани напитки са популярни в Индия, но през последните години срещу компаниите бяха отправени обвинения, че продуктите им съдържат голямо количество пестициди. „Кока-Кола“ и „Пепси“ отричат да са надхвърлили нормите.

Ом Пракаш уверява, че неговата напитка, за разлика от западните безалкохолни питиета, ще съдържа най-вече кравешка урина, смесена с няколко традиционни лечебни билки. Той добави, че „Гау джал“ ще бъде евтина, но не посочи конкретна цена. Някои от съставките също ще останат в тайна поне до момента на пускането й на пазара.

Пракаш обаче настоява, че напитката ще може да се конкурира с американските марки, въпреки огромните им бюджети за реклама. „Ще бъдем тяхна сериозна конкуренция, тъй като нашата напитка е добра за човечеството“, заяви той. „Може да помислим и за износ за чужбина“, добави Пракаш.

____________________

* УПП – от англ. „unique selling proposition“, буквално „уникално предложение за продажба“ - маркетингов термин, с който се назовава уникална характеристика на даден продукт, която трябва да накара потребителите да предпочетат него пред конкурентните стоки.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев