Ватиканът зарови томахавката: теорията на Дарвин призната

От Юри Иванов • Feb 11th, 2009 • Категория: Новини

Рим, 11 февруари

Ватиканът призна, че Чарлс Дарвин е бил на прав път, когато е заявил, че човекът произлиза от маймуната, съобщи Таймс. Това стана в изявление на архиепископ Джанфранко Раваци, който допълни, че дарвиновата теория дори може да бъде проследена до Свети Августин и Свети Тома Аквински.

Признавайки, че Църквата е била враждебно настроена към Дарвин, защото неговата теория изглежда противоречаща на описанието на сътворението в Библията, Раваци каза, че биологическата еволюция и християнския възглед за създаването на света се допълват един друг.

Теорията на Дарвин никога не е била официално осъждана от католическата църква, настоя той. Нейната реабилитация започва около 1950 г., когато папа Пий XII описва еволюцията като валиден научен подход към човешкото развитие. През 1996 г. папа Йоан Павел II казва, че тя е „повече от хипотеза”.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов