Турският премиер напусна демонстративно форума в Давос след скандал с президента на Израел

От Виктор Владев • Jan 30th, 2009 • Категория: Новини

Давос/Истанбул, 30 януари

Ердоган и Перес в остри пререкания

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат като герой в Истанбул, след като влезе в словесна схватка с израелския президент Шимон Перес на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос и демонстративно напусна залата, съобщиха ”Гардиън”, ”Таймс” и ”Дейли телеграф”. Двамата се впуснаха в кратък, но остър спор във връзка с израелската военна операция в ивицата Газа, която отне живота на над 1300 палестинци, от които една трета бяха деца.

Около 3000 сънародници на Ердоган се събраха рано през нощта на летище „Ататюрк” в Истанбул, развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги. Те носеха плакати с надписи като “Добре дошъл, завоевателю на Давос!”, ”Турция се гордее с теб”, “Хора по света, вижте нашия премиер!”, както и транспаранти с послания, насочени срещу Израел. Симпатизанти оставиха букети с цветя пред официалната резиденция на Ердоган.

При слизането си от сцената в Давос турският премиер обяви, че за него форумът е минало, тъй като модераторът Дейвид Игнейшъс, журналист от вестник ”Уошингтън поуст”, го прекъсна на 12-ата минута от неговото изкаване, докато Перес говори цели 25 минути.

Скандалът се разрази, след като генералните секретари на ООН Бан Ки-мун и на Арабската лига Амр Муса отправиха критики срещу Израел, които Ердоган подкрепи и допълни с призива ислямисткото движение Хамас, което де факто контролира ивицата Газа, да бъде допуснато до преговорите за разрешаване на продължаващия вече 60 години израело-палестински конфликт. Турският премиер осъди непропорционалната употреба на сила от страна на Израел срещу палестинската територия.

В опит да защити действията на Израел, Перес се впусна в емоционална реч, повиши тон и с насочен пръст попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше стотици ракети срещу Истанбул. “Цял живот се боря за мир”, заяви Перес, който през 1994 г. беше удостоен с Нобелова награда за мир за заслугите си за сключването на Договорите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина.

Ердоган се опита да отговори, но беше прекъснат от модератора. Със зачервено от гняв лице премиерът обяви, че напуска форума и излезе от залата, като по пътя беше сърдечно прегърнат от Амр Муса.

На извънредна пресконференция турският премиер обясни, че бурната му реакция е била насочена срещу неадекватната модерация. “Смятам, че ако бъдем модерирани по този начин, няма да си тръгнем от Давос с това, което се опитваме да постигнем на тази среща и тя ще хвърли сянка върху усилията за помиряване”, коментира Ердоган.

“Президентът [Перес] говореше на министър-председателя на Турция - аз не съм някакъв си лидер на някаква групировка или племе, така че той трябваше да се държи с мен подобаващо”, обоснова се той.

”Направих това, което трябваше да направя”, каза още Ердоган. ”Не мога да остана безучастен, когато става дума за тези неща, това просто не ми е в природата. Аз съм отдаден на дълга да защитя честта на своята родина”. Турция беше посредник в непреките мирни преговори между Израел и Сирия, преди те да бъдат преустановени заради израелската офанзива в Газа.

При пристигането си в Истанбул премиерът обяви, че Перес му се е обадил по телефона и се е извинил за поведението си.

Хамас приветства случката и благодари на Ердоган за ”смелата позиция”, която е заел на форума.

През последните седмици турският премиер нееднократно отправи остри критики срещу Израел и обвини еврейската държава в извършване на престъпления срещу човечеството в ивицата Газа.

Tagged as: , , ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев