Народното творчество… И има ли почва у нас

От Десислава Кралева • Nov 16th, 2008 • Категория: Култура

Какъв по-подходящ ден за спектакъл, озаглавен „ Възгледите на един учител за народното творчество”, от първи ноември? Денят на народния будител (и българския учител) ни зарадва с дългоочаквания проект на Камен Донев, който все не успявахме да гледаме в Сатирата. Макар че постановката се играе от година, интересът към нея не стихва и билетите се разграбват за дни.

Затова и не се изненадахме, когато Зала 1 на НДК се напълни до краен предел – свободни места практически нямаше. Нетърпеливите фенове бяха в залата далеч преди началото на представлението и извикаха с аплаузи своя любимец.

От момента, в който Учителят излезе на сцената, всички часовници спряха, а през следващите два часа и половина сърцата туптяха в неравноделен такт, съпроводен от народните ритми и неудържимия смях на публиката.

Учителят на драго сърце сподели с нас житейската си философия, възгледите за народното творчество и народопсихологията на българина. Разбира се, практическата страна на нещата не беше подмината – основната тема на спектакъла беше „преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване на здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората.” Като се започне от ставането сутрин, мине се през ежедневните рутинни дейности, като чакане на спирката, и се стигне до излетите в събота и неделя – за всяка ситуация Учителят беше подготвил подходяща песен или танц.

С помощта на танцьорите от ансамбъл „Филип Кутев” Камен Донев изигра някои от най-популярните народни танци от различни етнографски области. Актьорът демонстрира завидно майсторство (което навярно се дължи на осемте години, прекарани в ансамбъл в родния му град Русе) и не се затрудни и при далеч по-сложни изпълнения. Зрителите видяха и лични „изобретения” на Учителя – като самобитния Танц с кокошка или Танц на добруджанските жита.

За красотата на изживяването допринесоха и чудесните включвания на гост-музикантите. Михаил Шишков, Дани Милев и Стоян Янкулов-Стунджи, които останаха на сцената през цялото време, се включиха в импровизациите на Камен Донев, а химията в изпълненията беше очевидна. Мариана Попова, Нина Николина, „Ева квартет” и Иво Папазов-Ибряма също взеха участие и помогнаха на Учителя да разкрие магията на народното творчество на всеки от нас.

Колкото и да не ни се искаше, настъпи моментът на последния за вечерта монолог на Учителя. Прочувственото сбогуване с публиката и бурните аплодисменти бяха последвани от кръшно дунавско хоро, в което се включиха всички участници. Духът на спектакъла беше толкова заразителен, че дълго след това си припявахме някои от песните.

Затова и горещо ти препоръчваме да го гледаш. Играе се всеки месец в Сатирата, но побързай с билетите – предупредихме те. Макар и без гост-музикантите, вярваме, че Камен Донев е един от онези актьори, които нямат нужда от друго присъствие на сцената, за да блеснат в цялата си яркост. А че спектакълът ще се гледа още веднъж и от нас, не подлежи на съмнение.

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева