Архитекти проектират обувки

От Теодор Войников • Oct 14th, 2009 • Категория: Култура

В последния брой на Аркитекчъръл Рекърд Дейвид Сокол разглежда интересна тенденция – наред с обичайните проекти на сгради, мостове и спортни съоръжения, архитектурното въображение ражда и…обувки.

Със съкращения

„Това е част от работата на архитекта, макар че отхвърлям голяма част от направените ми предложения”, споделя Франк Гери по повод поръчките за продуктов дизайн. Когато обаче в началото на 2008 г. френският производител на обувки J.M. Weston се свързва с базирания в Лос Анджелис архитект и му предлага да създаде лимитирана колекция обувки, членовете на семейството му го убеждават да приеме. Неговият син, художникът Алехандро Гери, признава, че отдавна таи интерест към обувния дизайн. Майката на Алехандро и съпруга на Гери, Имелда, пък колекционира обувки.

Франк Гери, който е проектирал и бижута за „Тифани”, отбелязва сходството между обувките и неговата професия. „Обувките са много архитектурни. Винаги са били. Напоследък има нови обувки като тези на Миучиа Прада – те са сгради.”

„Не бива да се слагат бариери между различните дисциплини”, допълва Гери по повод тенденцията все повече архитекти да приемат поръчки за дизайн на обувки.

Подобно на Гери Заха Хадид е отскоро в обувния дизайн. Миналата година бразилската компания „Мелиса”пусна на пазара серия от елегантни дамски обувки с подписа на Заха. През юли „Лакост” представи лимитирана колекция от мъжки и дамски кожени ботуши от същия автор.

Творбите на Хадид трансформират архитектурната визия във форми от друг мащаб – този на краката. Обувката на „Мелиса”, обрамчена с асиметрични ленти, изглежда така сякаш е оформена от докосването на парче топъл восък. Ботушът на „Лакост” пък прилича на опашка на алигатор, виеща се нагоре по крака. Архитектът Мария Арая смята, че „процесът на проектиране и езикът на изразяване, които се опитват да развият, е един и същи при обувките и при архитектурните планове”.

Още модели на „архитектурни” обувки можете да видите тук

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников