Завръщането на Луната може да не се състои

От Юри Иванов • Aug 17th, 2009 • Категория: Новини

Плановете на НАСА да изпрати астронавти на Луната до 2020 г. са на път да се провалят, твърдят експерти, назначени от американския президент Барак Обама, цитирани от Гардиън. По-малко от месец след четиридесетата годишнина от първото лунно приземяване, осъществено от Аполо 11, те заявиха, че космическата агенция просто няма достатъчно пари, за да го направи отново.

Без значително увеличаване на бюджета си – което е малко вероятно с национален дефицит, наближаващ 1,3 трилиона долара – НАСА почти със сигурност ще трябва да се откаже от новото поколение ракета Арес I, чието развиване струваше 9 милиарда долара до този момент.

По-дългосрочната цел на агенцията – да изпрати човек на Марс до средата на века – ще остане в сферата на научната фантастика.

Освен за последните седем мисии със совалки, планирани до края на следващото лято, поддържането на международната космическа станция до 2016 г., развиването на Арес и още стотици проекти, НАСА се нуждае от средства, за да наблюдава астероидите, които потенциално могат да се сблъскат със Земята. Агенцията има нужда от около 300 милиона долара, за да разшири мрежата си от телескопи и да посрещне целта си, която е да идентифицира 90% от космическите скали, които представляват опасност за планетата, до 2020 г.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов