Израженията на лицето не означават едно и също в различни части на света

От Юри Иванов • Aug 16th, 2009 • Категория: Новини

Ново изследване, проведено от екип на Университета на Глазгоу, стигна до извода, че хората от различните краища на света разчитат израженията на лицето по различен начин, съобщи Би Би Си. Авторите изложили 13 души от Източна Азия и 13 „западняци“ на стандартизирани образи, показващи седем основни лицеви изражения: радост, тъга, спокойствие, гняв, погнуса, страх и изненада. Източноазиатците се фокусирали преди всичко върху очите, докато участниците от Запада оглеждали цялото лице.

Резултатът е, че за азиатците било по-трудно да разпознаят значението на някои от показаните образи. Така например за тях е било по-вероятно да разчетат „страх“ като „изненада“ и „погнуса“ като „гняв“.

Изследването, публикувано в списание Current Biology, поставя под съмнение теорията, че лицевите изражения означават едно и също по целия свят. Авторите му отбелязват още, че тази разлика във възприятията е отразена в различията между източните и западните емотикони.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов