Възходът на Омраза 2.0

От Юри Иванов • Jun 24th, 2009 • Категория: Светът

Даниел Емъри, Би Би Си Нюз

Според центъра „Симон Визентал“ броят на ксенофобските и терористични сайтове е нараснал с една трета през последната година.

В доклада си за 2008 г. „Омраза 2.0“ базираната в Лос Анджелис организация съобщи, че тяхното количество е повече от 8 000. Самото съществуване на тези сайтове „унижава и заплашва евреите, афроамериканците, имигрантите, гейовете и практически всяка религиозна общност“. Заедно с тях се разраства и употребата на социалните мрежи за изпращане на противоречиви послания.

Така например тази година във Facebook бяха създадени няколко групи, отричащи провеждането на Холокоста. Критиците обвиниха сайта в проповядване на антисемитизъм; други хора заявиха, че свободата на словото е крайъгълен камък на съвременното общество и Facebook не бива да се меси в дейността на потребителите си. Говорителят на социалната мрежа Бари Шнит отвърна на обвиненията с думите, че тя „трябва да се превърне в място, в което се дискутират противоречиви идеи“.

Все пак няколко дни след това изказване Facebook затвори две от споменатите групи. Много други обаче продължават да съществуват.

Отричането – извън закона

По време на посещението си в концентрационния лагер Бухенвалд американският президент Барак Обама разкритикува иранския си колега Махмуд Ахмадинеджад, който нарича Холокоста „огромна измама“.

Отричането на Холокоста е незаконно в тринадесет държави, включително Франция, Германия и Израел. То беше такова и в Словакия преди анулирането на закона през май 2005 г. В същото време Холандия, Дания, Швеция, Италия и Великобритания отказват да приемат закони, които да го инкриминират.

В Европа гражданските права са защитени от Европейската конвенция за правата на човека, която казва: „Всеки има право на свобода на изразяването на мнения“. Но тя допълва, че правителствата могат да ограничат свободата на словото в интерес на националната сигурност, за да защитят обществената безопасност и за да предотвратят безредици и престъпления.

Според центъра „Симон Визентал“ отричането на Холокоста не може да бъде защитавано от правото на свободен изказ. „То насърчава омразата, то насърчава насилието и освен това е своеобразен предшественик на геноцида“. Ксенофобските сайтове „не служат за обсъждане на идеи; тяхната цел е да те накарат да се присъединиш към групата на мразещите“.

Бяло превъзходство

През 1995 г. Дон Блек създава Стормфронт – уебсайт, проповядващ идеите за превъзходството на бялата раса, който е смятан от много хора за „първата по рода си“ ксенофобска страница. Той заяви пред Би Би Си, че в САЩ хората могат да говорят и мислят това, което пожелаят. „Ние вярваме, че всеки има правото да дискутира въпроса (за отричането на Холокоста), без да бъде цензуриран и в много случаи – в Европа – преследван и вкаран в затвора“.

Въпреки че възгледите на Дон Блек и хората като него са обидни за мнозина, в повечето държави по света те са напълно законни.

Според Дъглас Мъри, директор на Центъра за социална кохезия, обществото трябва да може да приема всяка гледна точка, дори тя да е доказано погрешна. „Ако някой смята, че е по-добър, заради цвета на кожата си, религията си или своето месторождение, това е ирационално и дълбоко ксенофобско, но, докато този някой не призовава към насилие, ще трябва да го приемем, колкото и неприятно да е мнението му“.

Със съкращения. Оригиналът е тук.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов