(След)изборна хроника

От Юри Иванов • Jun 9th, 2009 • Категория: Редакционно

За радост на всички вторите избори за Европейски парламент в България преминаха. Резултатите вече са обявени, победителите са ясни, губещите също се знаят. За съжаление, в условията на кампания за Народно събрание, не можем да очакваме отминаване на непонятната (поне за мен) истерия, която тези избори предизвикаха.

Както можеше да се предположи, българският народ все още няма представа от демокрация. Казвам го не за да парадирам със собствените си идеи или да хуля някого. Тъжно е, че след 20 години свобода ние продължаваме да гласуваме „против“ поредния месия, който сами сме избрали на предишните избори, когато сме пуснали гласа си срещу неговия предшественик.

Българските политици прекрасно разбират това. Наясно са и родните бизнесмени – неслучайно България е една от малкото държави, в които хората гласуват „против“ участниците в различни риалити формати, вместо в тяхна подкрепа. Поради тази причина кампаниите у нас – били те предизборни или търговски – винаги са негативни. Те никога не са насочени към ума ни; напротив, по правило се опитват да достигнат до най-мътните кътчета на сърцето.

Неприятното е, че успяват!

За нещастие това ще продължи. Само че докато е така, приятели, не се сърдете, че неинформираният ви избор е довел на власт поредните мошеници, използвачи и некадърници!

***

Като говорим за мошеници, в медиите днес излезе информация за таксиметровата фирма „ОК Супертранс“, която (ако може да се вярва на „Новините днес“) първоначално се включва в кампанията „Безплатен превоз за хората с увреждания в изборния ден“, но впоследствие се отрича от нея, разбира се, забравяйки да съобщи за това на хората. Благодарение на този невероятен ход таксиметровите превозвачи на тази компания взимат парите на онези, на които е обещан безплатен превоз.

Ето един хубав повод за всички, които искат да се чувстват граждани. Защо не се противопоставите на тази практика?

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов