Тридесет и две години филмова магия - Междузвездни войни

От Юри Иванов • May 25th, 2009 • Категория: Култура, Новини

На днешния ден преди 32 години започна една нова фаза в историята на киното. Двадесет и пети май 1977 г. е датата, на която излиза филмът Star Wars (или Междузвездни войни), впоследствие получил подзаглавието „Епизод IV: Нова надежда“.

Приказната сага, чието действие се развива преди много години в една далечна галактика, бързо се превръща в делото на живота на своя режисьор – Джордж Лукас – и бива допълнена от още пет филма, два анимационни сериала, десетки книги, телевизионни и компютърни игри и пр.

Поредицата Междузвездни войни революционизира киното, като всеки от филмите в нея добавя нещо към неговата магия – от светлинни мечове и летящи в различни посоки космически кораби (нещо напълно непостижимо във фантастичното кино през 70-те години) до компютърно генерираните образи на учителя Йода и Джар-Джар Бинкс. Оригиналният филм е последван от епизод V, наречен „Империята отвръща на удара“ и излязъл през 1981 г., и епизод VI - „Завръщането на джедаите“ от 1982 г.

Следват 15 години на мълчание. През 1997 г., обаче, франчайзът се завръща на големия екран с ремастерираните и допълнени издания на старите епизоди. Между 1999 и 2005 г. излизат нови три епизода от поредицата (връщащи се в нейното минало и логично носещи номера от I до III).

Междувременно се появява доста грозният анимационен сериал „Войната на клонираните“ по Cartoon Network, който днес е развит със средствата на 3D анимацията.

Очакванията са Междузвездни войни да получи място и на малкия екран – от няколко години насам Лукас говори за запланувания от него игрален сериал, чието действие ще се развива в периода между Епизод III и Епизод IV.

Няма спор, че Star Wars е най-популярният и най-продаван франчайз в света на фантастиката. Днес той има десетки милиони фенове по целия свят, а мистичното учение на джедаите (свързано с т.нар. сила) дори е признато за официална религия във Великобритания. И всичко това се дължи на революцията, която прави оригиналният филм точно на този ден точно преди 32 години.

Нека силата бъде с вас!“

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов