Япония предвижда да възстанови икономиката си в края на годината

От Екип E-comedia • May 1st, 2009 • Категория: Новини

Токио, 01 май

Фондовите борси в Азия повишиха нивата си вчера, след като Японската централна банка обяви, че втората по големина икономика в света ще започне да се възстановява през втората половина на годината, съобщи Таймс. Междувременно стана ясно, че фабричното производство в Япония нараства за първи път от шест месеца насам.

Японската централна банка декларира, че очаква свиване на икономиката от 3.1 процента в началото на годината (което е по-лошо от предвидените 2 процента през януари), но че в месеците след октомври стопанството на страната ще поеме по пътя на „умереното възстановяване”.

През март индустриалното производство на Япония е нараснало с 1.6% в сравнениe с февруари, основно благодарение на увеличеното търсене на електронни части за компютри и мобилни телефони от страна на Китай. Автомобилостроенето също отчита възход, като при него той се дължи на намаляването на някои разходи при производството.

При все това, производството в Страната на изгряващото слънце все още е на толкова ниски нива, каквито не е достигало от 1983 г. насам.

Tagged as: